Friday, July 29, 2011

ေရႊစင္ဦး ႀကိဳက္တဲ႔ အညာစာဟင္းေလးမ်ား (၅)

စာေရးသူ-ေရႊစင္ဦး
အညာဟင္း ေလး ေတြ အညာ ဟင္း ေလး ေတြ နဲ႔ မေကာင္းတေကာင္း ဟင္းေလးေတြကို ေရရွည္ မွ စားႏိုင္ပါ႔ မလားလို႕ စိုးရိမ္မိတယ္ဗ်ာ.. ေျပာရရင္ က်ေနာ္ တို႕ အညာ ဆိုတာ ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႕ၿပီး အစာ ေရစာ လည္း ရွားပါးပါတယ္...၊ ေအာက္အရပ္ ေဒသမ်ားဆိုရင္ ျမစ္ေခ်ာင္း အင္း အိုင္ေတြ ေပါမ်ား တဲ႔ အတြက္ ဆင္းပင္ ဆင္းရဲေသာ္လည္း ငါးေလး ပုဇြန္ေလး စားႏိုင္ၾကပါလိမ္႔မယ္...။

က်ေနာ္ တုိ႕ အညာ အရပ္ မွာ ေတာ႔ အဲဒီလိုမ်ဳိး လည္း မစားႏိုင္ပါဘူး... တခ်ဳိ႕ ေတာ္ေတာ္ ဆင္းရဲ တဲ႔ ေဒသ မ်ား ဆိုရင္ က်ေနာ္ အရင္ ပို႕စ္ ေတြ ထဲမွာ ေရးခဲ႔ သလို ငရုပ္သီး ဟင္း လုပ္စားရပါတယ္..  ႏွမ္းဘတ္ခ်ဥ္ ကို ဟင္း လုပ္ စားရပါတယ္..(...ကိုႀကီးေက်ာက္ ေျပာတာ တကယ္ပါ ဟင္းဝတ္ခြက္ ေတြမွာ ႏွမ္းဘတ္ခ်ဥ္ တို႕ ပဲ တို႕  ႀကီး ပါဘဲ...)...။

က်ေနာ္႔ ေမာင္ အလတ္ တေယာက္ စစ္ကိုင္းေခ်ာင္မွာ သကၤန္း သြားဝတ္ဘူး ပါတယ္..၊ ေတာ္ေတာ္ ၾကာ ပါတယ္..၊ စစ္ကိုင္းေခ်ာင္ နဲ႕ နီး တဲ႔ ရြာေတြ မွာ ဆြမ္းခံ ရ ပါတယ္...၊ ေမာင္ေလး ဦးဇင္း ထြက္လာေတာ႔ ေျပာျပ ပါတယ္...၊ ဆြမ္း ခြက္ေတြ ထဲမွာ တခါလာလည္း ႏွမ္းဘတ္ခ်ဥ္ ၊ ပဲခ်က္ ၊ ဟင္းရြက္ ေတြ နဲ႔ ငရုပ္သီး ဘဲ ရတယ္တဲ႔...၊ တပတ္ ကို တရက္ ဘံု ဆြမ္း ေလာင္းတဲ႔ ရက္မ်ဳိး ဆိုရင္ သိပ္ေပ်ာ္ တယ္လို႕ ေျပာျပ ပါတယ္...။

အဲဒီ အခ်ိန္ၾကမွ ဝက္သား ဟင္း စားရလို႕ပါတဲ႔...၊ ဘံု ဆြမ္းခံရမဲ႔ မနက္ မ်ားဆို ဆြမ္းခံ ၾကြရတာ တအား တက္ၾကြ ေနတယ္လို႕  ေျပာတာဘဲ... မ်က္ေစ႔ ထဲ ၀က္သား တံုးႀကီး ျမင္ျမင္ ေနလို႕ ေပါ႔ လို႕ ေျပာပါတယ္.၊ အိမ္နဲ႔ လည္း ေဝးေနေတာ႔ က်ေနာ္ တို႕ ကလည္း သိပ္ မပို႕ႏိုင္ဘူး ဆိုေတာ႔ သူ႕ခမ်ာ အဲဒီဘုန္းႀကီး ဝတ္တဲ႔ အခ်ိန္ေတြ  မွာ အစား ေတာ္ေတာ္ ဆင္းရဲ ပါတယ္ ..၊ ဒါေတာင္ က်ေနာ္ တို႕ ျမန္မာေတြ ထံုးစံ အရ စားဦး စားဖ်ား ေကာင္းရာ မြန္ရာ ေလး ကို ဘုန္းႀကီး ကို လွဴတာ ဆိုေတာ႔ ရြာသူ ရြာသားေတြ ဘယ္လိုမ်ား စားေန သလည္း ဆိုတာ စဥ္းစားသာ ၾကည္႔ပါ ေတာ႔ဗ်ာ...။

ဒီေန႕ခ်က္မဲ႔ အညာဟင္း ေလးေတြကေတာ႔ ပဲၾကားေလွာ္ နဲ႔ ေျမပဲ ကို ေရာေၾကာ္ထားပါတယ္ ... ေမႊးေအာင္လို႕ ဂ်င္း ေလး ၾကက္သြန္ျဖဴေလး ကို ေထာင္း ၿပီး ကၽြတ္ေအာင္ ေၾကာ္ထားပါတယ္... ေမႊးစိမ္႕ ေနပါတယ္.. ေရေႏြး ေလး နဲ႔ အၿမီး လုပ္ရင္ ပိုေကာင္းပါလိမ္႔မယ္... ႀကိဳက္တတ္ သူမ်ား ကေတာ႔ ႏွမ္းဘတ္ခ်ဥ္ ေတာင္ ဘီအီး နဲ႔ ၿမီးတယ္ ဆိုေတာ႔ ဒီပဲေၾကာ္ ဆိုရင္ ပိုၿမီး လို႕ ေကာင္း ပါတယ္... ႀကိဳက္ သေလာက္ ၿမီးပါဗ်ာ. ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ကိုယ္ေတာင္ ဝိုင္း ထဲ ပါခ်င္ေသး... (ေရေႏြး ၾကမ္းဝိုင္းပါ..)။

ေနာက္တခြက္ ကေတာ႔ ငံျပာရည္ ခ်က္ပါ.. ဗမာ႕ ပါးစပ္မ်ား အငံ နဲ႕ အစပ္ မပါရင္ ထမင္း စားမဝင္ေတာ႔ အငံခ်က္ ကေလး ေပါ႔ဗ်ာ... ပုဇြန္ေျခာက္.. ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ နဲ႔ ဆီသပ္ ၿပီး ေသခ်ာ ခ်က္ထားပါတယ္.. စားေကာင္း ပါတယ္ဗ်ာ...။

ေနာက္တခြက္ ကေတာ႔ ဟင္းရြက္ေလွာ္ ပါဘဲ... ဟင္းရြက္ ေတြ ကို သင္ ၿပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးၿပီး စစ္ ထားပါ တယ္... ခဏေန မွ ၾကက္သြန္နီ ျဖဴ ဂ်င္း နဲနဲ နဲ႕ ဆီသတ္ပါတယ္.. ငါးပိ ဒါမွ မဟုတ္ရင္ ငံျပာရည္ နဲနဲ ထည္႕ ၿပီး ၾကက္သြန္ နဲနဲ ေလး ႏြမ္း သြားၿပီး အနံေလး ေမႊးသြားရင္ ခုနက ဟင္းရြက္ ေတြ ထဲ႔ပါတယ္.. ဟင္းရြက္ နဲနဲ ႏြမ္းသြားရင္ အခ်ဳိမႈံ သင္႔ ရုံ ၊ ဆား နဲနဲ နဲ႕ ေရေဖ်ာ္ထားတဲ႔ ဆန္မႈံ ေရ ကို ေလာင္းထည္႕ လိုက္ပါတယ္... ၊ ဆန္မႈံ ေရ ခန္း ၿပီး နဲနဲ ခဲသြားရင္ စားလို႕ ရပါၿပီ...၊ ကဲ က်န္းမာေရး နဲ႕ ညီညြတ္တဲ႕ ဟင္းရြက္ေလွာ္ က တခြက္ပါ...။

ေနာက္တခြက္ ကေတာ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႔ ငါးေခါင္း ပါဘဲ...၊ လက္ေဆာင္ရတဲ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ ကိုခ်က္ထားပါတယ္.. အမွန္ေတာ႔ ဝက္သား နဲ႔ ခ်က္ရင္ ပို ေကာင္းပါတယ္.. ဒါေပမဲ႔ အိမ္မွာက ဝက္သား မစားတဲ႔ သူေတြ မ်ားေန တဲ႔ အတြက္ ငါးေခါင္း နဲ႔ ခ်က္ရတာပါ... ဘာနဲ႔ ဘဲ ခ်က္ခ်က္ မွ်စ္ခ်ဥ္ ႏုႏုေလး ေတြ ဆိုေတာ႔ ေကာင္းၿပီး သားပါ...။

ကဲ.. ဒီေန႕ ဟင္း သိပ္မေကာင္း လို႕ သရက္သီး ေလးနဲ႔ အစာပိတ္ လိုက္ရေအာင္ေနာ္.. စိန္တလံုး ပင္မွဲ႕ ေလးပါ ေတာ္ ေတာ္ ခ်ဳိပါတယ္... က်ေနာ္ တို႔ ငယ္ငယ္ ကေတာ႔ သရက္သီး ဆိုရင္ အညာမွာ အေကာင္း ဆံုးက ေအာင္ဒင္ ဘဲ ခုေတာ႔ စိန္တလံုး တဲ႔ ဗ်ာ....။

ေလးစားစြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး

No comments:

Post a Comment