Friday, July 29, 2011

သႀကၤန္တြင္း မွာ အားလံုးစားဘို႕ အတြက္ မႏၱေလးၾကာဇံခ်က္

စာေရးသူ-ေရႊစင္ဦး
က်ေနာ္တို႕ မႏၱေလး မွာ သႀကၤန္တြင္း ဆိုရင္ အိမ္ေတြမွာ မိသားစု စံုၾကတယ္..၊ ေက်ာင္းပိတ္..ရုံးပိတ္ ဆိုေတာ႔  လူစံုတာေပါ႔ .. ဒီလို အခ်ိန္မွာ တခုခု လုပ္စားေလ႔ ရွိၾကပါတယ္..၊ မံုတီ.. မံုဟင္းငါး.. ၾကာဇံခ်က္.  .ျမီးရွည္.... လိုမ်ဳိးေပါ႔...၊ က်ေနာ္ တို႕ အိမ္မွာေတာ႔ မံုတီ နဲ႔ ၾကာဇံ ကို အမ်ားဆံုး လုပ္စားေလ႔ ရွိပါတယ္..။

အခုလည္း က်ေနာ္ သႀကၤန္ပိတ္ရက္ မွာ ဘာလုပ္စားရရင္ ေကာင္းမလည္း လို႕ စဥ္းစားရင္း ၾကာဇံ ခ်က္စား ပါတယ္..၊ မံုဟင္းငါး ကေတာ႔ ႏွစ္တိုင္း လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္.. ဒါေပမဲ႔ ပင္လယ္ျပာ က မံုဟင္းငါး အစို ထုတ္ ကုိ ဝယ္ ခ်က္လိုက္တာပါ..၊ ဒီႏွစ္ေတာ႔ ေရႊစင္ဦး လက္ရာေလး မပါမွာ စိုးလို႕ မႏၱေလး ၾကာဇံခ်က္ ေလးဘဲ ခ်က္လိုက္တယ္..။

အညာဟင္းေလး ေတြ ခ်က္ေတာ႔ ကိုဆိုဆီ လား မသိ ေမးဘူးတယ္.. ဘာလို႔ အညာဟင္း ေလးေတြလို႕ ေခၚတာလည္း တဲ႔.. က်ေနာ္ ကလည္း ျပန္ရွင္းျပလိုက္ပါတယ္.. အညာသူေလး ခ်က္လို႕ အညာဟင္း လိို႕ေျပာတာပါလို႕ .. အခုလည္း မႏၱေလး ၾကာဇံခ်က္ ဆိုေတာ႔ တျခားမွာ လည္း ခ်က္တာပါဘဲ ဆိုရင္ က်ေနာ္ ၾကိဳေျဖထားလိုက္ပါတယ္.. မႏၱေလး သူေလး ခ်က္လို႕ မႏၱေလး ၾကာဇံခ်က္လို႕ ေခၚတာပါလို႕..။

အမွန္ေတာ႔ဗ်ာ.. အညာစာ ဆိုတာ.. အညာမွာ စားေလ႔ ရွိတဲ႔ ဟင္းေလးေတြ႕ေပါ႔... တျခားၿမိဳ႕ ေတြမွာ လည္း စားပါတယ္... ေျပာရရင္ က်ေနာ္တို႕ အညာမွာ ငါးပိေရက်ဳိ လိုမ်ဳိးက တခါတရံမွ စားတာပါ.. အမ်ားဆံုး ကေတာ႔ ငံျပာရည္ခ်က္တို႔ ငရုပ္သီးေထာင္း တို႕ကို ပိုအစားမ်ားပါတယ္.. ေနာက္ၿပီး ေဂြးေထာက္ရြက္ လိုမ်ဳိး ဆိုရင္ အရင္က ဆိုရင္ အိမ္တိုင္း မွာ ေဂြးေထာက္ ႏြယ္ေတြရွိေတာ႔ တခါစာ ေၾကာ္တာမ်ဳိး ဟင္းရည္လိုမ်ဳိး ကေတာ႔ အၿမဲတန္း ခ်က္ဘို႕ လြယ္ေနတာကိုးဗ်..။

ေနာက္ၿပီး ဟင္းရြက္စံု ဟင္းရည္လိုမ်ဳိး ဆိုရင္ အညာမွာ အပူပိုင္း အပင္ေတြ က ေပါတယ္.. ပိုၿပီးေတာ႔ ဟင္းရြက္လည္း စံုတယ္.. ခ်က္လည္း စားေလ႔ရွိတယ္...၊ ဟင္းရြက္စံု ေၾကာ္ခ်က္ေလး ထဲမွာ ငရုပ္သီး ေျခာက္ေတာင္္႔ ေလးေတြ မီးကင္ထည္႔ေပါ႔... ဒါမ်ဳိးေလး ေတြ အညာ မွာ အစား မ်ားတာေလး ေတြကို အညာ ဟင္းေလး ေတြလို႕ ေခၚတာပါ...ေနာက္ ႏုိ႕ခဲ ခ်က္တို႕ဘာတို႔ေပါ႔....။

ကဲ.. စကား ေကာင္းေနတာ ေနတာ နဲ႔ ၾကာဇံခ်က္ တဲ႔ အဆင္႔ မေရာက္ေတာ႔ဘူး... စလိုက္ၾကရေအာင္ဗ်ာ.. အေပၚမွာ ပါတဲ႔ အတိုင္းပါဘဲ ပိတ္စြယ္ ႏုႏုေလး ေတြ ျဖတ္ထားတယ္.. ၊ တခ်ဳိ႕ ၾကာဇံ ေရာင္းတဲ႔ ဆီမွာ ပိတ္စြယ္ အပင္လိုက္ ႀကီးေတြ ထည္႔ ခ်က္ၿပီး ပိတ္စြယ္ ကို သတ္သတ္ေတာင္ ထည္႔စားလို႔ ရပါတယ္.. က်ေနာ္ ကေတာ႔ ေသးေသးေလး ေတြလွီးထားပါတယ္...၊ ေနာက္ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ (ၾကြက္နားရြက္)..၊ ပဲျပားေျခာက္.. ၾကာဇံ အားလံုး ေရစိမ္ၿပီး အသင္႔ျပင္ထားပါတယ္...၊ ၾကက္သြန္နီ.. ျဖဴကို အခြံသင္ ထားပါတယ္..၊ ၾကက္သြန္နီ ကို အလံုးလိုက္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အေျမွာင္းလိုက္ ဆီသတ္ပါတယ္.. စိမ္းေစာ္ မနံေအာင္လို႕ပါ..။

စစျခင္း ၾကက္သားျပဳတ္ထားပါတယ္.. ၾကက္ျပဳတ္ ရည္ ထဲကို ခုနက ၾကက္သြန္ နီျဖဴ ထည္႔ပါတယ္ .. ငံျပာရည္ (ၾကာဇံခ်က္ ရင္ ငံျပာရည္ ေကာင္းေကာင္း ေမႊးေမႊးေလး သံုးရပါတယ္) ဆား အခ်ဳိမႈံ ထည္႔ ပါတယ္...၊ ၿပီးေတာ႔ ပိတ္စြယ္လွီးၿပီး သားေလးေတြ ထည္႔ပါတယ္..။

ဘဲဥျပဳတ္ (ၾကက္ဥ မသံုးရ ညွီပါတယ္၊ ဘဲဥက ေဘး အကာ လည္း မာေတာ႔ ပိုေကာင္းပါတယ္) ပါးပါး လွီးထည္႔ ပါတယ္..၊ ငါးဖယ္ ကို ပါးပါးလွီးထည္႔ ပါတယ္..၊ ၾကက္သားေတြ ကိုေတာ႔ ဆယ္ ထားလိုက္ ပါတယ္..၊ ခ်စ္ခ်စ္ႀကီးက ၾကက္ျပဳတ္ရည္ေတာ႔ ေသာက္တယ္.. ၾကက္သား ဖတ္ေတာ႔ မစားဘူး...၊ ၾကက္သားဖတ္ ေတြကို ႏႊင္ထား လိုက္ပါတယ္.. ကိုယ္စား မွ ထည္႕ စားေပါ႔.. အခုေတာင္မွ ဓါတ္ပံု ရုိက္္တဲ႔ ထဲ ပါမလာ ဘူး.. ကိုယ္ဘာသာ ထည္႕သာ စားလိုက္္ၾက ပါေတာ႔ ေနာ္..။

ၾသ.. ၾကာဇံ ေတြကိုေတာ႔ ခုနက ဆီသတ္ထား တဲ႔ ဆီက်န္ ေတြထဲမွာ ထည္႔ ၿပီး နဲနဲ ေၾကာ္လိုက္ ပါေသး တယ္..၊ ႏို႕မိုဆိုရင္ ၾကာဇံဖတ္ ေတြက ေပ်ာ႔လြယ္လို႔ပါ..၊ အားလံုး အစာေတြစံု ၿပီး ဟင္းရည္အိုး ေမႊးၿပီး က်လာၿပီ ဆိုမွ .. ၾကာဇံ ခတ္လိုက္ပါတယ္.. ပဲျပား ထည္႔လိုက္ပါတယ္....(ငရုပ္ေကာင္း ႀကိဳက္သူမ်ား ကိုယ္႔ ပန္းကန္ ထဲ ကုိယ္ ျဖဴးစားပါ) ကဲ... စားလို႕ ရၿပီေနာ္.. မႏၱေလး ၾကာဇံခ်က္...။

ငါးဖယ္ ကေတာ႔ ၾကာဇံ တမယ္ထဲ ျဖစ္္ေနလို႔...ၾကာဇံ အိုးက ပိုတဲ႔ ငါးဖယ္ေလး ေတြကို ပါးပါးလွီးၿပီး ၾကက္သြန္.. သံပရာသီး.. နံနံပင္နဲ႔ သုတ္ပါတယ္..၊ အမွန္ေတာ႔ ေဂၚဖီေလး ပါးပါးလွီး.. ေရွာက္ရြက္ႏုေလး ပါးပါး လွီးထည္႔ ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္.. ေစ်းက ဝယ္ဖို႕ ေမ႔လာလို႕ပါ... ငါးဖယ္က လည္း အစစ္ရခ်င္လို႕ ျခစ္တာ ေစာင္႔ေနေတာ႔ ၾကာသြားတာနဲ႔ ေမ႔လာခဲ႔ပါတယ္..၊ အစာ မစံု ေပမဲ႔ ေကာင္းပါတယ္ဗ်ာ.. ငါးဖယ္ အစစ္ေလး ဆိုေတာ႔ ထုတ္ထုတ္ ထုတ္ထုတ္ နဲ႔ ေနတာဘဲ .. ကဲ.. စားႏိုင္ပါၿပီး ငါးဖယ္သုတ္ ကေလး...။

ေရလိုက္ပက္ေနရတာနဲ႔ ေမာသြားတဲ႔ ခ်စ္ေသာ ဘေလာ႔ဂါ မ်ားနဲ႔ စာဖတ္သူမ်ား အဝသာ စားသြားၾကပါ.. အားမနာၾကပါနဲ႔... အျပန္မွာ သူငယ္ခ်င္း ခ်စ္္ၾကည္ေအး တုိက္တဲ႔ ဖာလူဒါ မ်ားလည္း ဝင္ေရာက္ သံုးေဆာင္ သြားၾကပါအုန္းေနာ္....။

အားလံုး ႏွစ္သစ္မွာ ေပ်ာ္ရႊင္ႏိုင္ပါေစ

ေလးစားစြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး
.

No comments:

Post a Comment