Friday, July 29, 2011

ေရႊစင္ဦး ႀကိဳက္တဲ႔ အညာစာဟင္းေလးမ်ား (၃)

စာေရးသူ-ေရႊစင္ဦး


ဝမ္းတထြာ..တထြာ နဲ႔ တထြာ မလို႕သာ ေတာ္ေတာ႔တယ္...၊ မလြယ္ပါလားေနာ္.... ၊ ခ်စ္ညီမ ရိပ္သာဝင္ သြားတာ သံုးရက္ ရွိၿပီ.. ေရႊစင္ဦး ေလး စားမေကာင္း ေသာက္မေကာင္း တာလည္း ၃ရက္ရွိၿပီ..၊။

ခ်စ္ညီမ ရွိတုန္းကေတာ႔ မနက္ အေစာေစ်းသြား.. က်ေနာ္ စားခ်င္တာ သင္႔ေတာ္တာ အစပ္အဟပ္တည္႔ ေအာင္ စီမံေပး ေတာ႔ စားေကာင္းတယ္...၊ အခုေတာ႔ ခ်စ္သမီးမ်ားက မနက္ ေစ်းသြားရင္ ဆရာမ ဘာစား မလဲေတာ႔ ေမးပါတယ္..၊ ခ်က္ခ်င္ရာ ခ်က္လို႕ ေျပာေပမဲ႔ .. က်ေနာ္ ဂ်ီးမ်ား မွန္း သိေတာ႔ က်ေနာ္႔ အတြက္ ေသခ်ာေတာ႔ လုပ္ေပးပါတယ္.. ဒါေပမဲ႔ စားမေကာင္းတာ ခက္တယ္..၊ အဲဒီေတာ႔မွ က်ေနာ္ လည္း အေ၀းက ဘေလာ႔ဂါ ေမာင္ငယ္.. ညီမငယ္ မ်ားကို ကိုယ္ခ်င္းစာ သြားပါတယ္..။

မနက္က လည္း စားေကာင္း ေအာင္လို႔႔ ညီမလုလု ရဲ႕ ေမတၱာရပ္ဝန္း မီးဖိုေဆာင္ေလး သြားၿပီး သားေရ က်ၿပီးၿပီ.. အဲဒီကတဆင္႔ ရြက္ေဝ ရဲ႕ ထမင္းဘူးေလး ကိုေရာက္သြားေသးတယ္..၊ အမယ္ေလး စားခ်င္စရာ ေလးေတြ ႀကီးပါလား...။

က်ေနာ္က ငယ္ငယ္ ကတည္းက အစားအေသာက္ ဆိုရင္ ေမေမခ်က္တာ မွ ဒါမွမဟုတ္ ကိုယ္တိုင္ ခ်က္မွ စားေကာင္းတယ္ တျခားလူေတြခ်က္ရင္ မႀကိဳက္ဘူး...၊ ေနာက္ၿပီး ေတာ္ရုံ ဆိုင္ထမင္း ဆိုင္ဟင္း လည္း မစားဘူး...၊ အခု မႏၱေလး မွာ ရွမ္းထမင္းဆိုင္ ပံုစား ေတြ အမ်ားႀကီးဘဲ ေခတ္စားေနတာ.. အသားဟင္း ၂ မ်ဳိး နဲ႔ အရံဟင္း ၂မ်ဳိး ႀကိဳက္တာ စားလို႕ ရတယ္.. ၊ ဟင္း အမ်ဳိးေပါင္း ၅၀ ေလာက္ရွိတယ္..၊ ခ်က္တာ ေတြလည္း ေတာ္ေတာ္ ေကာင္းပါတယ္..။

ဒါေပမဲ႔ ေရႊစင္ဦး ေလးကေတာ႔ ၁ခါ ၂ခါ အျပင္ စားမရပါဘူး...၊ ျမန္မာ ထမင္းဟင္း ဆိုရင္လည္း ေအးေမတၱာ တို႔ ယူနီဆန္ တို႔ ေဒၚေလးေမ တို႕ အမ်ားႀကီးပါဘဲ နံမည္ႀကီးဆိုင္ေတြ.. တခါစားၿပီးရင္ ေတာ္ေတာ္ နဲ႔ စားမရေတာ႔ဘူး... ဥေရာပ အစားအစာ ေရာ ပိုေတာင္ မႀကိဳက္ေသး..၊ စားခဲ႔ မိရင္လည္း.. ဒီအညာသူမက အိမ္ေရာက္မွ ငရုပ္သီးေထာင္း နဲ႔ ထမင္း နဲ႔ နယ္စားလိုက္ရမွ ဗိုက္ဝ သြားပါတယ္....၊ ဒါ႔ ေၾကာင္႔လည္း အိမ္ထမင္း အိမ္ဟင္း ကို ပိုၿပီး တန္ဘိုး ထားတတ္ လာပါတယ္..။

ဟင္းခ်က္တာ ဒီ ၾကက္သား ဒီ ဝက္သား ေပမဲ႔ ခ်က္ပံု ခ်က္နည္း နဲ႔ အနံအရသာ မွာ ကြာကြာ သြားၾက တယ္..ထင္ပါတယ္..၊ စားရတဲ႔ အခါမွာ မတူေတာ႔ပါဘူး..၊ က်ေနာ္႕ ေမေမ ဟင္းခ်က္ရင္ ေပါက္ေပါက္ ရွာရွာ ေတြ ပိုခ်က္တတ္ေတာ႔ က်ေနာ္ က ပိုႀကိဳက္တယ္..၊ အဲဒီလို အသား ေတြ ကိုယ္တိုင္ေတာ႔ မခ်က္ရဲဘူး.. စားရင္ေတာ႔ ႀကိဳက္တယ္...။

ေမေမ ခ်က္တဲ႔ ဟင္းေတြထဲက ဝက္ဦးေႏွာက္ နဲ႔ ဘဲဥ နဲ႔ ေၾကာ္တို႕ ဝက္ခ်င္း ခ်က္တို႔ ဆိတ္ခ်င္း ခ်က္တို႔ ဝက္လွ်ာ တို႔ ႏို႕အံုသား ခ်က္တို႔ ဆိုရင္ က်ေနာ္ ငယ္ငယ္က အရမ္းႀကိဳက္တယ္.. အခု မစားရတာ ေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ ၾကာသြားၿပီ....။

ဟင္းေတြ အေၾကာင္းေျပာေနတာ ဘာရယ္ မဟုတ္ပါဘူးဗ်ာ.. က်ေနာ္ လည္း ဗိုက္ဆာ လို႕ ခင္ဗ်ားတို႔ လည္း ဆာေအာင္လို႔...။

ဒီေန႔ လည္း ခ်စ္သမီးမ်ားက ဟင္းခ်က္ထားတယ္... က်ေနာ္႔ အတြက္ ၾကက္သားျပဳတ္ေက်ာ္တဲ႔ သူတို႔ အတြက္ ဝက္သား နဲ႔ ပဲသီး... ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းေရ တဲ႔ ငံျပာရည္ခ်က္ တဲ႔.... ၊ ၾကားလိုက္ရင္ေတာ႔ စားခ်င္စရာ ဘဲ.. က်ေနာ္ ကေတာ႔ သူတို႔ လက္ရာၾကည္႔ ရုံနဲ႔ မစားခ်င္ေတာ႔ဘူး...၊ က်ေနာ္ ငံျပာရည္ခ်က္တယ္ ဆိုရင္ ဆီနဲနဲ နဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္မ်ားမ်ား ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုပ္သီး မ်ားမ်ား နဲ႔ ျပစ္ႏွစ္ေနေအာင္ ခ်က္တာ...။

အခုဟာက ငံျပာရည္ ႀကဲေတာက္ေတာက္ ဆီအမ်ားႀကီး....ငရုပ္သီး ေပါေလာနဲ႔ မစားခ်င္ ေတာ႔ဘူး..၊ ေနာက္ၿပီး ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း ခ်က္ရင္လည္း ေမေမ ခ်က္ရင္ ခ်ဥ္ေပါင္ အခ်ဥ္နဲ႔ အခါး ကို မွ် ဝယ္ၿပီး ေသခ်ာ ျပစ္ျပစ္ေလး ခ်က္တာ.. ရုံးပေဒသီး တို႔ ခရမ္းသီးေျခာက္ တို႔ ကိုလည္း ထည္႔ လိုက္ေသးတယ္၊ ေမေမ ခ်က္တဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း နဲ႔ ငရုပ္သီးေထာင္း ဆိုရင္ အသားဟင္း ေတာင္မလိုဘူး...၊ အခုေတာ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း ကလည္း ေရၾကဲႀကဲ နဲ႔ ေထာင္ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း လားမသိဘူး...၊ အင္း.. အခု ေရးတာေတာင္ လြန္လွၿပီ ေနာက္ေန႕ ခ်က္မေၾကြးေတာ႔ ရင္ ဒုကၡ ေတာ္မွ.. ေတာ္မွ..။

အဆံုးသတ္ေတာ႔.. က်ေနာ္ ဟာ ထမင္းစားရမဲ႔ အေရးကို မစားႏိုင္ဘဲ.. အေပၚက ျမင္ရတဲ႔ သရက္သီး ေလး ကိုယ္တိုင္ ေထာင္း ၿပီးမွ စားလို႕ ဝင္သြားပါတယ္ခင္ဗ်ာ...။

သရက္သီးစိမ္း ေလးေတြဟာ တို႕ ရမဲ႔ အရြယ္လြန္သြားၿပီး.. နဲနဲ ခ်ဥ္သြားၿပီ ျဖစ္လို႕  သရက္သီး စိမ္း ေထာင္းစား ပါတယ္...၊ အခု ျမင္ရတဲ႔ သရက္သီး ေလးေတြကို ပါးပါးလွီးၿပီး ေရစစ္ထားပါတယ္..၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ေမႊးေအာင္လို႕ အေသးေလးေတြ သံုးပါတယ္) နဲနဲေလာက္ အခြံခြာထားပါတယ္...၊ ငရုပ္သီး စိမ္း နဲ႔ ငရုပ္သီး ၾကမ္း တို႔ ကို အရင္ေထာင္းပါတယ္.. ၿပီးေတာ႔ ပုဇြန္ေျခာက္ နဲနဲ ေထာင္းပါတယ္.. ေျမပဲဆန္ လည္း နဲနဲ ေထာင္းပါတယ္...၊ အားလံုးညက္ေအာင္ ေထာင္းပါတယ္.၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလး ေတာ႔ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းပါတယ္..။

ၿပီးမွ သရက္သီး ေလးေတြကို တတ္ႏိုင္သေလာက္ ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္...၊ မရမ္းသီး ေလာက္ေတာ႔ ညက္မွာ မဟုတ္ပါဘူး.... ဒါေပမဲ႔ ေထာင္းႏိုင္သေလာက္ေပါ႔ .... ေခၽြးမေလာင္း ၿပိဳင္ပြဲဝင္ ေနတာ မဟုတ္တဲ႔ အတြက္ ရပါတယ္..၊ ၿပီးရင္ ငါးပိ (ငါးပိေထာင္းဗူးထဲက ဘဲ ယူသံုးပါတယ္)၊ အခ်ဳိမႈံ၊ ဆား ေရာေထာင္း ပါတယ္...၊ ေထာင္းၿပီးသား အားလံုး ေရာနယ္လိုက္ပါတယ္..၊ အေပၚက ၾကက္သြန္နီ ပါးပါး လွီး (အခုေတာ႕သိပ္မပါးပါ) အုပ္ၿပီး... ဆီ စိမ္း ေလာင္းထဲ႔လိုက္ပါတယ္...၊ စားလို႔ ရပါၿပီ ခင္ဗ်ာ... ေရႊစင္ဦး လက္ရာ ရွယ္ပါ.. ဒီသရက္သီးေထာင္း ေလး နဲ႔ ေရေႏြးပူပူေလး နဲ႔ မွ ထမင္း စားလို႔ ဝင္ပါေတာ႔တယ္...။

ကဲ..ၿပီးသြားျပန္ၿပီ..ထမင္း တနပ္ ေတာ႔...၊ အားလံုး ဘဲ စားေကာင္းႏိုင္ၾကပါေစ...။

ေလးစားစြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး

No comments:

Post a Comment